Силанизиране

Запечатване на фисурите на пробиващите първи и втори кътни зъби представлява съвременният подход към ранна защита от кариес.

При децата рискът от кариес е голям, поради това че липсва функция по време на пробива и следователно патогенните бактерии в плаката не се почистват достатъчно. Това е периода от 12 до 18 месец след пробива на зъба. Бактериите лесно се задържат в оклузалните фисури (ямките на зъба) на пробиващите кътни зъби. Емайлът е все още незрял и лесно податлив на киселинна атака. Дори малко количество патогенни микроорганизми може бързо да предизвикат деминерализация (разрушаване) на емайла. Покриват се ямки, фисури и зъбната повърхност, защитавайки ги от киселините и бактериите като не блокира преминаването на калциевите и фосфорните йони. Реагирайки с флуорида тези йони спомагат за реминерализирането (доизграждането) на емайла на детските зъби.

 

Силант Силанта който използвам е на американската фирма Ултрадент . Направен е в млечно бял цвят така, че дори родителите сами да могат да видят до кога зъба е защитен.
Имам пациенти, на които съм силанизирал зъбите преди 7 год. и все още силанта не се е изтрил.