Ортодонтия, ортодонт

Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с неправилно подредените зъби и неправилните съотношения на зъбните дъги и челюстите.

Защо се прави?

На първо място е естетиката.

Красивата усмивка има огромно значение за нашето самочувствие и за това как ни посрещат. Нашето общество е концентрирано върху външния вид и първото впечатление. Широката, сияйна усмивка е задължителна за все повече професии. Тя е едновременно условие за успех и белег за неговото постигане.

Хората с лоши зъби избягват да се усмихват и си създават навици да прикриват устата си, притесняват се да говорят пред публика. Криейки зъбите си дори от себе си, те много често занемаряват устната си хигиена и не ги лекуват, което допълнително влошава положението.

В много случаи, с подреждането на зъбите се възстановява хармонията между устните, брадичката и носа и се подобрява общия вид на лицето в профил и анфас. Зъбите се явяват подпора на устните и до голяма степен определят колко изразени ще са бръчките около устата, затова хубавата зъбна редица може да скрие години от лицето.

Подреждането на зъбите е една от най-разумните инвестиции, защото освен, че ще подобри външния вид, ще осигури и здраве.

Кривите зъби се поддържат и почистват много по-трудно. Това може да доведе до увреждане на самите зъби (кариес и неговите усложнения) и до възпаление на венците (гингивит), което се проявява с кървене, болка и лош дъх. Без лечение, възпалителният процес обхваща и костта, която държи зъбите (пародонтит), и тя започва да се стопява и зъбите се разклащат. Допълнителен фактор за това е неправилната захапка, защото тогава дъвкателните сили се разпределят неправилно и едни участъци се претоварват, а други изобщо не функционират. Постепенно зъбите започват да се разкривяват под действие на сили, които нормално не им влияят – езика, устните и срещуположните зъби. Най-често те се разместват ветрилообразно напред и между тях се появяват разстояния. На този етап, запазването им е свързано със сложно, продължително и скъпо лечение с участието на няколко специалисти.

Децата с ортодонски проблеми е най-добре да посетят ортодонт между  7 и 9 г. Това е т.н.  ранно лечение (първа фаза) – лечение със снемаеми и/ или неснемаеми апаратчета.

Етапи при ортодонтското лечение

  1. Първата фаза на лечение има основно ортопедичен ефект и цели да балансира силите между езика и лицевите мускули, което допринася за правилния зъбен, лицев и челюстен растеж. При по-леките случаи  с  апаратчетата може да се постигне задоволителни резултати и не се налага да се слагат брекети.

Апарат за бърза експанзия
Когато челюстите са прекалено тесни и мястото за пробив на постоянните зъби не е достатъчно, се налага да бъдат разширени. Апаратът за бърза експанзия се залепя върху постоянните 6-ти и/или 4-ти зъби. Малкият му размер и разположение не създават неудобство при хранене и говор. Постигат се бързи и сигурни ре зултати, които са дълготрайни във времето.

Хедгиър
Използването на растежа за постигане на балансирани съотношения между челюстите е най-голямото предимство на ортодонтията в ранна детска възраст. Хедгиърът е апарат за носене през нощта, благодарение на който горната челюст се задържа в правилната си позиция и се дава възможност на долната да порастне и да “навакса” разстоянието в предно-задна посока.

Лицева маска
Обратната захапка е едно от най-големите предизвикателства в ортодонтията. Ако лечението започне в ранна възраст и се използва активния растеж на детето е възможно нейното пълно компенсиране. Лицевата маска е незаменимо средство в лечението на този тип деформация. Тя стимулира и направлява растежа на горната челюст в резултат, на което се постигат правилни взаимоотношения между челюстите и балансиран профил.

Лип Бъмпър
Лип Бъмпърът е апарат, който се поставя в долна челюст. Той поддържа правилната позиция на ШЕСТИТЕ постоянни зъби, като същевременно осигурява място за растеж на челюстта и СЪЗДАВА условие за ПРАВИЛНОТО разполагане на предните зъби на мястото им в зъбната дъга.

Брекети 2*4
Брекетите 2*4 се използват при ранно лечение на смесено съзъбие . Те се залепят на четирите постоянни резеца и двата шести молара. Използват се за лечение на струпвания на резците, кръстосана захапка, затваряне на диастема, дълбока захапка, лечение на клас 2 и т. н.

  2. Втора фаза (лечение с брекети)  започва на 10-12 г. при момичетата и 12-14 г. при момчетата. Има ефект върху подредбата на зъбите и направлява растежа на челюстите и коригира челюстните несъответствия.

Какво представляват брекетите?

Брекетите са малки скоби, които се залепват с фотополимерно лепило върху всеки зъб. Поставен върху зъба, брекетът е пасивен. Във всеки брекет има улей, през който минава еластична дъга, която всъщност върви през цялата зъбна редица, или иначе казано през всеки улей на залепените по зъбите брекети. Тя е източник на сила. На нея е зададено определено изходно положение, което тя през цялото време се стреми да възстанови и правейки го, дъгата променя положението на зъба, за който е захваната – може да натисне зъба, да го изтегли или завърти. Еластичната дъга променя положението на всеки зъб в трите основни равнини и ги подрежда един до друг в зъбната редица. Дебелината и напречните сечения са различни – тънки, по–дебели, още по–дебели, кръгли, правоъгълни, квадратни и в различни етапи на лечение се сменят в зависимост от нуждата в момента .

Няма горна граница за ортодонтското лечение. Хора от различни възрасти могат да се възползват от него. В тези случаи обаче можем да местим зъбите, но нямаме ортопедичен ефект върху челюстите.

Видове брекети

Металните брекети са класиката в ортодонтията. Те са доказали своята ефективност през годините. Най-евтини са като цена и най-лесно се работи с тях. Подходящи са при децата тъй като са видими и лесно се поддържа тяхната хигиена.

Порцелановите брекети превъзхождат металните като естетика ,но при тях фрикцията (триенето )между брекета и дъгата е по –голямо съответно предвижването е по – бавно. Затова при някои системи порцеланови брекети се поставя метален слот вътре в брекета .

Сапфирените брекети са най-новите и ослепително красиви брекети. Всеки брекет представлява малко сапфирено бижу, което никога и от нищо не се оцветява и винаги блести когато се усмихвате. Изработени са от сапфирен кристал, вторият по твърдост минерал в света след диаманта. Изключително прозрачен , невероятно естетичен и много здрав. Всеки сапфирен брекет е термично полиран до абсолютна гладкост осигуряваща невероятен комфорт още от първия момент на поставяне им в устата.

Самолигиращи се брекети. Това са брекетите с най-малка фрикция (триене) между дъгата и брекета. Те са най-хигиенични понеже нямат ластиче което задържа дъгата към брекета. При тях лечението протича по-кратко и по-безболезнено. Те са мой фаворит при сложните ортодонтски случаи.

Самолигиращи порцеланови брекети. Комбинират естетикта на порцелановите и добрата биомеханика на самологиращите метални брекети.

Галерия

Всички снимки са на пациенти провели ортодонтско лечение в нашия кабинет.

Примерен случай 1

Преди

След

Примерен случай 2

Преди

След

Примерен случай 3

Преди

След

Примерен случай 4

Преди

След

Примерен случай 5

Преди

След

Примерен случай 6

Преди

След

Примерен случай 7

Преди

След

Примерен случай 8

Преди

След

Примерен случай 9

Преди

След

Примерен случай 10

Преди

След