Фасети

Фасетите могат да направят усмивката Ви съвършена. Те представляват тънка като люспа порцеланова пластинка, която се залепва върху предната повърхност на зъба.

Етапи при поставянето на фасети | Галерия

Те са биологично поносими и изработени от високоестетичнa керамикa, имитиращa перфектно структурата на естествения зъб.

Те са дебели само между 0,3-0,7мм.

При обработката на зъба за поставяне на порцеланова фасета се цели по-малко намаляване на обема  в сравнение с подготовката му за поставяне на зъбна коронка.

Процесът по препарирането  за поставяне на фасета е по-малко травматичен за зъба. Изпиляването е по-щадящо в сравнение с изпиляването за коронка.

Тъй като поставянето на фасети променя напълно вашата усмивка процеса по планирането им трябва да бъде много прецизен. Често идват пациенти  с доста различни представи за „красиви зъби” от тези които имам аз самия, други пък казват, че не си  харесват  усмивката си но не знаят точно каква е причината . Ето защо смятам ,че е задължително преди да поставим окончателните фасети  пациента да е наясно точно какво желае.

Етапи при поставянето на фасети.

1. След като обсъдим основно вашите желания за цвят , форма,  големина , съотношение и т.н. ,  вземаме отпечатък. Той се изпраща в лабораторията . Там върху гипсов модел от вашите зъби  зъботехника  изработва  фасетите от восък .

2. Така идвайки следващото посешение вие виждате  два гипсови модела единия със старите и един с новите зъби. Тук е момента  да прецените дали това което виждате  ви харесва или искате да промените нещо .

3. След  като  достигнем до крайния вариант преминаваме към изпиляването, което както споменах е много щадящо и дори в повечето случаи не е необходима упойка .

4. Върху вече изпилените зъби поставяме временните  фасети които са копие на тези от гипсовоя модел. На този етап вие виждате реално как фасетите стоят в устата ви , как хармонизират с вашето лице , устни , как ги чуствате . На този етап вие най-точно можете да прецените дали нещо искате да промените отново, дали близките ви харесват .

5. След като решите ,че това е вашата мечтана усмивка  трябва да изчакате една седмица за да се изработят окончателните порцеланови фасети.

Всички снимки са на пациенти от нашата практика.

Всички снимки са на пациенти провели лечение в нашата практика.

19417415_1710922645601746_204201370798924438_o19237866_1710922888935055_4268635400711081788_o

Шест порцеланови фасети за корекция на форма, разстояния и цвят.


dsc02385
14646584_10209000052751782_1836296438_o
Разликата между първата и втората снимка е точно една седмица. Това е времето за изработването и поставянето на порцелановите фасети.


Порцеланова фасетa идеята да се запази максимално зъбната тъкан - предиПорцеланова фасетa идеята да се запази максимално зъбната тъкан - следМлада пациентка дойде с оплакване от това, че втория и горен резец стърчи напред и е силно оцветен. Решихме да направим порцеланова фасетa идеята да запазим максимално зъбната тъкан без да правим компромис с естетиката. Първата снимка е направена след изпиляването на предната (стърчаща) повърхност на зъба.
 Изработка на шест броя порцеланови фасети тип Lumineer - преди Изработка на шест броя порцеланови фасети тип Lumineer - следИзработка на шест броя порцеланови фасети тип Lumineers  или както се наричат в  България „светулки“. Интересното при тези фасети ,както се вижда от снимките е ,че зъбите не се пилят а „светулките“ се залепят върху зъба.

Напълно преобразена усмивка с фасети - предиНапълно преобразена усмивка с фасети - следКрайния резултат при който усмивката е  напълно преобразена..
Ако не искате да носите брекети и да чакате много време - предиАко не искате да носите брекети и да чакате много време - следВинаги съветвам пациенти с подобни проблеми да се обърнат към ортодонт, но когато по една или друга причина не искате да носите брекети и да чакате много време, с помощта на фасети може да се сдобиете с красива усмивка само за две седмици.

Изработка на две порцеланови фасети на двата централни резеца - предиИзработка на две порцеланови фасети на двата централни резеца - следСлучай, при който пациентката дойде с молба да се коригират двата централни резеца. Беше консултирана с ортодонт но според анализа трябваше да се извадят четири  зъба и да се носят брекети за около две години. Пациентката се спря на варианта изработка на две порцеланови фасети на двата централни резеца. 
Порцеланови фасети - предиПорцеланови фасети - следСлучай при който пациентката беше много притеснена от формата и разположението на вторите резци.  Случая е решен отново с порцеланови фасети.


 Корегиране на изтъркани зъби - преди Корегиране на изтъркани зъби - следФасетите са много добро средство за коригиране на изтъркани зъби. В този клиничен случай  освен ,че    възстановихме височината на коронките но и коригирахме нормалната захапка (горните зъби препокриха  долните).

Комбинация от порцеланова корона и порцеланова фасетаКомбинация от порцеланова корона и порцеланова фасета - следПри тази пациентка,  единия  централен резец  е умъртвен и това е довело да неговото потъмняване. Поради тази причина тя си е правила бондинг в чужбина преди години с цел да се прикрие разликата в цвета. На първата снимка се вижда не много сполучливия естетичен ефект и посивяването на венеца поради хроничното възпаление. Случая беше завършен е комбинация от порцеланова корона и порцеланова фасета.
Фасети изработeни директно върху зъба - преди Фасети изработени директно върху зъба - следФасетите могат да се изработят директно върху зъба като се използват комбинация от композитни маси (фотополимери). Такива фасети са сравнително по-евтини от порцелановите.


Директни фотополимерни фасети - предиДиректни фотополимерни фасети - следДиректни фотополимерни  фасети.
Един от най-трудните ми случаи - предиЕдин от най-трудните ми случаи - следЕдин от най-трудните ми случаи , случай при който имах големи колебания дали да лекувам. Пациентката е младо момиче с малформация и липса на зародиш на втория резец. Зъбите бяха много наклонени към липсващия зъб, централната линия между двата резеца беше изместена силно в ляво. След поставянето на четири фасети на предните зъби и промяната на формата на кучешкия в  страничен резец промяната е поразителна.
Фасети на мъж - предиФасети на мъж - следНай-накрая фасети и на мъж : ) Пациента дойде в кабинета защото не харесваше усмивката си . Искаше да променим формата на вторите резци да променим цвета, и най-вече трябваше да приберем стърчащия кучешки зъб. Избелихме долните зъби и съответно направихме супер бели фасети на горните.
Шест порцеланови фасети - предиШест порцеланови фасети - следКорекция на усмивката с помощта на шест порцеланови фасети.
Порцеланови фасети и порцеланови корониПорцеланови фасети и порцеланови корони - след Пет порцеланови фасети и две порцеланови корони.
Промяна на усмивка - предиПромяна на усмивка - следПромяната на усмивката е постигната с подмяна на металокерамичната корона на първи ляво горе с порцеланова и поставянето на още четири порцеланови фасети на другите резци.