Протезиране

Зъбното протезиране се налага при нарушаване на зъбните редици – наличие на липсващи зъби. Целта на зъбното протезиране е:

 • да ви помогне да дъвчете отново удобно;
 • да подобри естетиката на вашите зъби, което ще ви позволи да се усмихвате свободно;
 • и не на последно място да предпази зъбите от разреждане и разрушаване.

Понякога в следствие на кариес или фрактура (отчупване), зъбът е толкова разрушен, че не може да се възстанови само с композитни материали или амалгама. Единственото решение в такива случаи е коронката.

Какво представляват короните?

Короната е възстановителна конструкция, която покрива като шапка зъба, като го възстановява до неговата нормална форма и размер, повишава здравината му и подобрява начина, по който той изглежда.

Видове корони?

Според материала от който са изработени коронките са:

Изцяло метални коронки

Един от металите, които се използват е златото, като могат да се използват и неблагородни метали с необходимата здравина. В зависимост от положението на коронката в зъбната редица, коронки във видимата област могат да имат пластмасови фасети, които изолират металния цвят на коронката и я правят по естетична. Този вид корони почти не се изработва в нашата практика поради незадоволителната естетика.

Металокерамични коронки

Металокерамичните коронки са много популярни и се използват като стандарт. Повечето хора ги предпочитат заради факта, че при тях металната част е изцяло покрита от порцелан и не се вижда в устната кухина.

Порцеланови корони

Порцелановите корони имат изключителна естетика и са най-подходящи за възстановяване във фронталната област. Поради факта , че не съдържат метал светлината преминава през тях както през естествените зъбни структури  и така те изглеждат като естествени .

porcelanovi1_koroni_predi porcelanovi1_koroni_sled

Обличане на двата централни резеца с керамични корони (безметални). При керамичните корони за разлика от металокерамичните няма метал . Това допринася за по-добрата естетика понеже светлината преминава през короната без да бъде спирана от метала.

IMG_16133 IMG_18684

Напълно променена усмивка след обличането на зъбите в керамични корони.

Циркониеви корони

Корони от цирконий – съвременен метод на протезиране. Съществуват няколко системи за изработване на такива коронки. При тях се получава изключителна прецизност и пасване към изпиления зъб. Освен постигане на естетичност, биологичната поносимост е сравнима с тази на естествения зъб. Цирконият е определено най здравият съвременен керамичен материал в денталната медицина познат досега. Короните от Цирконий се изработват на два етапа, като на първият се изработва кепе от Цирконий по метода на КАД-КАМ технологията от компютър и на вторият етап кепето се покрива с козметична керамична маса от зъботехник.

DSC00526-2 DSC00531-2

Подмяна на стари корони с цирконий керамични.

Цирконий керамична корона – съчетание на здравина и естетика.

11393259_1073310176029666_1420640318703655750_n 11257014_1073310239362993_5689532217428287433_n

Циркониева корона върху неестетично оцветен централен резец.

Мостове

Мостовете се изработват в случаите на извадени зъби. Те запълват мястото на един или няколко липсващи зъби. Фиксират се неподвижно в устата. С тях се възстановява нарушената дъвкателна функция, подобрява се говора и естетиката. Мостовете според използвания материал биват:

  • метални или златни с пластмасова фасета
  • металокерамични
  • керамични конструкции върху циркониев оксид
  • адхезивни мостове

Този мост е подходящ за пациенти които имат един липсващ зъб и не искат имплант или класически мост при който съседните зъби се изпиляват. Липсващия зъб се ‘залепя’ за съседните зъби с помощта на фибровлакна.

В практиката ни използваме влакната на everStick C&B https://www.youtube.com/watch?v=t2iPXc-ml1U

Металокерамичен мост.

Тотално протезиране

Изгубването на всички зъби е много сериозно болестно състояние, при което са засегнати дъвкателната функция, говора, естетиката, психиката и самочувствието на пациента, а не след дълго и храносмилателната функция. Възстановяването на анатомично-функционалното единство и равновесие на дъвкателният апарат е сложна и изключително трудна задача. Определянето и възстановяването на изгубените ориентири, определящи основните и индивидуални съотношения между двете челюсти, формата на лицето, движенията и естественият външен вид е много трудно. Задържането и стабилизирането на протезните конструкции в покои и по време на функция се изпълнява чрез различни механични, биомеханични, физични и биофизични средства и методи. Оптималното възстановяване на дъвченето, говора, дишането, гълтането и външният вид зависи до голяма степен от подреждането на зъбите и оформянето на протезитеронката към него.

Дори и при пълна загуба на всички зъби с помоща на тотални протези, които са удобни и красиво изработени Вие ще възвърнете вашето самочувствие и широка усмивка.

Меки протези VALPLAST

Valplast са високо естетични и антиалергични протези. При тях няма метални куки, развалящи естетиката. Valplast са меки и еластични протези, които издържат на всякакво екстремно натоварване – те фактически са нечупими. Valplast е американска фирма, която изобретява системата за меките протези.  Valplast е подходящ също така за изработка на микропротези 1÷2 зъба.

Частична протеза от Valplast

Микропротеза от два зъба изработена от Valplast

Микропротеза Valplast

Другите „меки” протези които все повече използваме в нашата практика са Vertex Thermosens

Термосенс е иновативен, термопластичен материал за протези. Базиран на комбинация от полиамид и пигменти. Подходящ за пациенти с непоносимост към протези, не съдържа остатъчен мономери не предизвиква алергични реакции или други проблеми с чувствителността. Протезите изработени от Термосенс на практика са нечупливи и максимално точни поради липса на обемно свиване. Основните приимущества на Термосенс са:

– нисък риск за алергия
– без обемно свиване
– дава възможност за репаратури и ребазиране
– налична в 10 цвята
– лесно и бързо полиране
– добра устойчивост на влага
– подходящ за цели и частични протези

Ето някои от най-често задаваните въпроси за протезите Термосенс:

 1. Могат ли да се поправят еластичните протези Термосенс? – Да, могат да се правят всякакви поправки, включително ребазации; също могат да се добавят зъби и куки. Освен това, разходите за поправка на ThermoSens са значително по-ниски в сравнение с други видове гъвкави протези.
 2. Колко дълго може да се ползват еластичните протези Тармосенс? –  Всяка зъбна протеза е временна. Протезите Термосенс могат да се ползват точно толкова дълго, колкото и обикновенните плакови протези. Материалът, от който са изработени не се променя с времето. Възможността да се добавят нови зъби и куки ги прави дълговременни протези.
 3. Поемат ли неприятни миризми протезите Термосенс? – Материалът , от който са изработени тези протези не поема и не задържа никакви течности и миризми. Все пак трябва да се спазва адекватна орална хигиена, както при всички видове протези (протезите да се почиства след всяко хранене, да се използват препарати за почистването им, да се почистват в ултразвукови ванички за протези).
 4. Могат ли да се изработват тотални протези Термосенс? – Да, протезите Термосенс прилягат изключително точно върху небцето, а тяхната еластичност и здравина, съчетани с ниското им тегло и полупрозрачна структура създават по-голям комфорт и естествен вид на пациента.
 5. Променят ли цвета си протезите Термосенс? – Не, това е невъзможно да се случи, защото материалът, от който са изработени не поглъща течности (не имбибира), за разлика от акрилните протези и от протезите Валпласт, а също и от естествените зъби , които се оцветяват от  употреба на храни, напитки и др.